Sider

20 april 2010

To ting

To stykker som går på Nationaltheatret nå handler om hvordan sivilisasjonen bare er et ferniss over vår dyriske natur. Jeg anbefaler virkelig ikke noen av dem:

- Fluenes Herre: slett dramaturgi og flat presentasjon av en utrolig kul historie.

- Blodig Alvor: Flau humor for voksne som vil betale 400 kr for en uendelig og ropete Carl & Co-episode. Misbruk av dyktige skuespillere, spør du meg.

Foto: Sigurd Fandango

6 kommentarer:

 1. For en forakt for komedien. Yasmina Reza er en eminent dramatiker!

  SvarSlett
 2. Jaha. Ikke le av humoren min, lissom? Beklager. Jeg har aldri klart å glede meg over Holberg eller Moliere heller.

  Når det kommer til komedie er det kanskje i størst grad Pixar som lykkes i å slå opp min latterdør. Hohoho! Der har'u meg. Hver sin smak, kjære dannede bloggkollega.

  SvarSlett
 3. Jeg synes bare det virker som om komedien har veldig lav status i norsk teater og at alt som er komedie, selv Yasmina Reza, verdens mest spilte kvinnelige dramatiker, blir automatisk plassert i bås med Tore Ryen.

  Det er ingen som er villig til å satse på norsk komedie heller. Når ble det sist skrevet en god norsk komedie? Humor overlates følgelig til standup, impro, TV og kommersielt teater. Ikke at det nødvendigvis er noe galt i det selvfølgelig - men jeg tror institusjonene taper veldig mye ved å nedprioritere en hel sjanger.

  All ære, derfor, til den nye torshovgjengen som virkelig tør å satse. Det blir utrolig spennende.

  SvarSlett
 4. Hvis å smaksdiskriminere Reza positivt bare fordi hun er kvinne synes jeg er like ille som å diskriminere negativt.

  Du har helt rett - jeg har ofte ikke annet enn forakt til overs for komedie, jeg avskyr musikaler og kunne aldri tenke meg å sette mine ben på et dinnershow.

  Jeg prøvde å tenke litt videre på det du sier: Hva er det vi ler av på teater? Da kom jeg til å tenke på denne strålende opplevelsen:
  http://annavalberg.blogspot.com/2008/03/verdilse-menn.html

  Anders T. Andersen og Christopher Nielsen er et fornøyelig tospann. Nå endte jeg opp med ikke å se Hustyrannen, kanskje litt fordi jeg var redd for å bli skuffa, men likevel.

  Om Verdiløse Menn sier jeg:
  "manuset er virkelig glitrende. Jeg har sjelden sittet og skrattledd og humret så kontinuerlig på teater før," den gang.

  Imidlertid handler det ikke bare om et godt manus, men om godt samspill, timing og tilstedeværelse.

  Jeg TRODDE jo kanskje jeg ville synes Reza var morsom - det var derfor jeg gikk. Så kom gjerne med nye anbefalinger til morsomt teater.

  SvarSlett
 5. At Reza er verdens mest spilte kvinnelige dramatiker er bare et mål på hvor mye hun spilles. Antallet oppføringer mener jeg tyder på at hun ihvertfall har gjort noe riktig. Kjønn er likegyldig i denne sammenhengen og jeg har aldri sagt at det er noe kausalt forhold mellom dramatikerens kjønn og kvaliteten på dramatikken.

  Det er naturlig at folk har forskjellig smak, men jeg er drittlei av å lese teaterkritikker som er rene sjangeranmeldelser og som nesten ikke ser på forestillingen utifra dens egne premisser.

  Nielsen og Andersen er et velkomment friskt pust i et nokså traust norsk teater, så vi får se om kimen til den nye norske komedien ligger i punken.

  Anbefaling: Etter å ha sett "Løytnanten fra Inishmore" på DNT ble jeg umiddelbart fan av Martin MacDonagh. En kompromissløs ire i den mørke komediens rike, som sprenger alle sjangerkonvensjoner (ihvertfall i dette stykket). Litt mer lesing og enda en litt mer dramatisk opplevelse rikere (Skjønnhetsdronninga fra Leenaane på KHiO) var jeg frelst. Denne mannen er for god til å være sann. Hold øya åpne for mer.

  SvarSlett
 6. JA! Begge de tingene skulle jeg gjerne sett. La oss gå neste gang det kommer noe fra den kanten.

  Jeg kom på en kul ting til: Goksøyr & Martens' 2. prosjekt i Oslo-perlebåndet deres: Salong! Det var kjempemorsomt!

  Med den selvsamme Ågot Sendstad, forresten. Hun KAN være morsom; det var det jeg visste!

  http://annavalberg.blogspot.com/2009/02/pinlig-morsomt-og-absurd-om-overklassen.html

  SvarSlett