Om kvelden kan man på Smalhans velge mellom en treretter
(Smalhans) og en femretter (Krøsus). Vi var ikke megasultne, men ville gjerne
smake på alt, så vi valgte en av hver. Fram til kjøttretten tenkte jeg kanskje
at vi burde gått for to Krøsus, men med svin ble magen fort full, og jeg var
veldig fornøyd med valget.
Første rett var en spekeplanke. Vi fikk fennikelsalami og en
ok villsvinpølse, men det beste var den italienske drømmen av ei skinke fra San
Daniele. ”Kjøttegenskapene
til grisene, som veier minimum 160 kg, kombinert med høyde og beliggenhet, gir
San Daniele-skinken en særpreget smak som er mild og behagelig”, sier Jacobs,
som har ei skinke herfra blant sine utvalgte. Dessverre var ikke servitøren vår
like informativ. Hun virka rett og slett litt urutinert og veldig knapp,
og ikke så flink til å beregne sitt publikum. Det var ikke noe ekstra å hente,
enda vi gjerne fisker for å få mer informasjon. Det var synd, for, som vi lærte i The
Grand Budapest Hotel, kan servicen i seg selv være besøket verdt.
Smalhans har ikke vinpakke. Vi bad om forslag til drikke,
for med en bredt sammensatt meny var det vanskelig å finne ut av det på
egenhånd. Dessuten er det vel jobben til en servitør å gi råd om vin. Det kunne
hun ikke. Men vi var veldig fornøyde med cavaen vi fant – bobler passer til
alt, tenkte vi. Og dessertvinen vi fikk foreslått til osten (en recioto)
fungerte ypperlig.
Jordomseiling på en
asjett
Rett nummer to var en verdensomseiling i seg selv. Klippfisk,
chipotle og kimchi. Chipotle er røkte jalapenos fra Mexico, og kimchi en en
fermentert kålblanding som er selvskrevent følge til mange koreanske retter. Selv er jeg særs glad i klippfisk, og elsker
å oppdage nye, gode måter å presentere den på. Men selv jeg måtte heve
øyebrynene ørlitt over denne komboen. Men trass i at maten totalt sett var
blitt utsatt for ekstremt mange former for konservering, og alle tre elementer er
kraftige i seg selv, slo de hverandre ikke i hjel. Det var skikkelig vellykka,
synes jeg.
Neste rett var også et høydepunkt: Friterte torsketunger med rødbetpure og
remulade. Jeg har vage barndomsminner om torsketunger jeg åt med en viss
motvilje, men jeg veit ikke helt hva det kom av. Dette var virkelig snadder!
Pappa stekte tungene i smør, så jeg tipper det var ganske godt, men Smalhans´ tunger
er fritert til perfeksjon. Varme og saftige, knasende sprø. Flotte farger,
utrolig innbydende og delikat, samtidig som presentasjonen er nedpå som på et
litt raffinert gatekjøkken. Bra! Det er akkurat passe lange pauser mellom hver rett, og vi får god tid til å skravle, også med herrene på nabobordet.
Skjell til besvær, teknikk til begjær
Vi var heldige og fikk en av kveldens siste serveringer med jospergrillete
hjerteskjell. De små skjellene ansees å være hakket lekrere og mer kompakte enn
blåskjell, og tilsatt friske koriander, hvitløk og lime var det en herlig,
liten rett. Selv er jeg minst like stor fan av blåskjell, men det er veldig gøy
med andre skjell innimellom. På nabobordet var de ikke like heldige. Der satt
en kar som har vært i restaurantbransjen i Oslo i tjue år, med en kavaler som
ikke har likt eller spist fisk eller sjømat siden han ble tvangsfora i
åtteårsalderen. Uten advarsel var hjerteskjellene bytta ut med blåskjell. Jeg
hadde nok aldri kommet på tanken å klage, men disse guttene var rutinerte. De
sendte skjellene rett ut, og fikk raskt besøk av kveldens hovmester, strålende
vennlig og unnskyldende. Hun gav dem få to glass vin hver som plaster på såret,
og gjorde ellers gode mine til slett spill. Jeg ble imponert over guttene, men
ville nok ikke våget noe lignende selv. Et raskt googlesøk forteller meg at han
ene har vært butler på Feinschmecker. Teknikken er verdt å skrive seg bak øret
;)
Ikke akkurat husmannskost
Kveldens kjøttrett var en fantastisk, grilla svinenakke med
BBQ-saus og bakte potetbåter med chorizofyll. En fin coleslaw fulgte også med. Det
var akkurat så mektig og deilig som det høres ut. Om servitøren vår manglet
rutine og kunnskap, tok hun det til dels igjen med løping. Fra kjøkkenet kunne
hun melde at BBQ-sausen består av bl.a aprikos, kaffe, stjerneanis og
sherryeddik. NAM.
Ostefatene så ut til å variere litt fra bord til bord.
Foreldre+sønn på det ene nabobordet fikk nemlig en ost mer enn (oss og) paret
ved siden av oss, enda begge de to andre bordene kjørte ren Krøsus. Pussig.
Ostene, fulgt av en god aprikoskompott med ingefær, ble presentert så kort som
det går an, og det var ikke noen angivelse av hva en burde starte med.
Desserten var et artig sammensurium av earl grey
sjokolademousse (som egentlig ikke smakte noe særlig earl grey), en kraftig
pasjonsfruktslush, pistasjnøtter, og en kirsebærsky som ikke smakte noe særlig
kirsebær. Sjokolade og pasjonsfrukt er alltid godt, da, men det var likevel
overraskende at fyrverkeriet uteble.
Smalhans har kjempehyggelige lokaler, med store vinduer ut
mot gata. Mange sitter i baren og tar seg et glass. Men akustikken er helt
forferdelig. Det gir seg positivt utslag i at man ikke hører hva de på
nabobordet sier, noe som er greit siden bordene står tett, men problemet er at
det er vanskelig å høre hva servitøren sier, selv om hun lener seg over bordet.
Konseptet til Smalhans tar utgangspunkt i norsk
husmannskost. Dette medfører kreativitet på kjøkkenet og et ikke spesielt dypt
innhugg i pengeboka. Det er virkelig et sted der en får valuta for pengene,
selv om en del av konseptet innebærer at vi ikke får ny tallerken før langt uti
rettene. Miljøvennlig er fint, men det er litt kjedelig med smaker som blander
seg inn i hverandre. For en femretter, en treretter, en flaske cava og to glass
dessertvin endte vi på drøyt 1500 kr. Når hun servitøren bare får kjørt seg
ordentlig inn, er det en virkelig bra kveld til en rimelig penge.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar