Sider

11 juli 2009

„Ein Sommernachtstraum“„Ein Sommernachtstraum“ på Schaubühne am Leniner platz, Berlin
Regi: Thomas Ostermaier
Koreografi: Constanza Macras

I Thomas Ostermeiers hender er det ikke stort mer enn brokker igjen av Shakespeares manuskript og rollene spilles delvis på skift. Identitetstapet og begjæret står i sentrum for en fargesprakende og våt forestilling fra bøllene ved fasjonable Ku-damm i Vest-Berlin. Et maksimalistisk zappeuttrykk der det er umulig å få med seg alt, lar dansen få fortelle historien.

Idet vi går inn i salen, er det full fest. Vi kommer vi opp på scenen, blir dratt med i en svingom og får servert velkomstbowle. Scenen er pyntet med ballonger og store girlandere. Den går over to etasjer, der den ene etasjen er et dansegulv, mens den andre er bygd med en rekke dører som i en forviklingskomedie, slik også Midtsommernattsdrøm jo også er.

Den svært tilstedeværende men likevel svevende Lars Eidinger trekker kvinner fra salen opp på scenen og får dem til å være med på en strippedans der det er skuespilleren selv som stripper, men på temmelig humoristisk vis. En Freud-tekst om drømmen og barnet spiller i bakgrunnen.

11 dansere og skuespillere spinner over komplisert, leken og fet koreografi. Det fungerer svært godt å bruke en del profesjonelle dansere ved siden av husets skuespillere. Kostymene er tidvis fraværende, men vi møter en lang rekke fantastiske habitter og uttrykk. Særlig den minste av skuespillerne lyser opp scenen som blant annet tyrefekter, humle, og rosa alv.

Skillet mellom scene og publikum oppløses, og man føler virkelig at man kan hoppe opp på scenen og forandre handlingen. Noen går underveis, og ja, det er mye nakenhet og sexlek. Lysander kler av Hermia mens hun sover, alle får plutselig dyrehode, ikke bare eselet. Mot slutten våkner alle opp og er marionetter som fordeler skyld og forsøker å forklare det som har skjedd.

Thomas Ostermeier er en av Tysklands mest profilerte regissører. Men denne forestillingen hadde ikke blitt noe tess uten den fabelaktige argentineren Constanza Macras, samt skuespillere og dansere som med sin dyktighet og sitt engasjement lar tilfredsheten sin smitte over på publikum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar