Sider

15 mai 2012

En smertefull tsunami vi trenger

Jeg skriver om DV8 Physical Theatres forestilling Can we talk about this i Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift nr. 2/2012. Her er en smakebit.

Det britiske dansekompaniet DV8 Physical Theatre har laget en er en forestilling handler om ytringsfrihet og voldelig islamisme

Can we talk about this er et utmattende og sterkt bidrag til en debatt som altfor ofte tvinges i kne av politisk korrekthet på den ene siden og overspente rop om rasisme og islamofobi på den andre siden. Det er en massiv kaskade av argumenter for hvorfor vi er nødt til å snakke om voldelig islamisme og som som synliggjør paradoksene i den liberale kulturs åpenhet.


I sin nye forestilling Can we talk about this tar det berømte og beryktede britiske dansekompaniet DV8 et oppgjør med den utøvelsen av islam som går over grensen for liberal toleranse.
- Føler du deg moralsk overlegen Taliban? Det er inngangsspørsmålet vi får.

Vi politisk korrekte nordmenn ønsker ikke å føle oss moralsk overlegne noen som helst. Dessuten vet vi at det var USA som bygde opp Taliban militært. Hvem er vi til å klandre, til å hevde oss? Taliban kan anses som moralsk høyaktelige i den forstand at de kjemper og dør for en sak de tror på. Alle mennesker er like mye verdt. Det er ikke så mange som sjanser på å rekke opp handa.

- Vet du hva Taliban har gjort, eller?, fortsetter danseren mens han tripper rolig, nett og utstudert. - Da Taliban tok deler av Afghanistan, reverserte de hele helsevesenet – de stoppet all undervisning for jenter. De stengte jenter og kvinner inne – de skulle ikke lenger være en synlig del av samfunnet. De herjet og brente, og straffet alle som opponerte mot dem. De massakrerte fiendene sine så vel som sivile; sine egne landsmenn. Synes du det er greit? Neida, jeg synes ikke det er greit. Føler du deg moralsk overlegen Taliban? Jeg vet ikke. Jeg synes ikke det er greit. 
...

2 kommentarer:

  1. Kommer resten av anmeldelsen din her Anna eller må jeg kjøpe blekka di?

    SvarSlett
  2. Hei! Nummeret er ute nå, så jeg kommer nok ikke til å legge ut hele greia her så lenge det er aktuelt. Men abonnerer dere ikke på blekka der du jobber? Det burde dere jo virkelig. Viktig å støtte gode prosjekter ;) Årets tidsskrift og greier!

    SvarSlett