Sider

01 oktober 2011

Refser staffasjen

Anmeldelse av 
HEAVENS WHAT HAVE I DONE av og med Miguel Gutierrez,
Black Box’ lillesal 

Anmeldelse vil bli publisert i Shakespearetidsskriftet- her er en smakebit. 

Foto: Ian W. Douglas

Vi streber etter det vi tror vi skal strekke oss mot, uten egentlig å vurdere hva som skjer om vi stopper opp eller gjør noe helt annet. Når Miguel Guiterrez på et punkt i sin forestilling HEAVENS WHAT HAVE I DONE snakker om hvordan kunstnere gir hverandre komplimenter for ”good choices”, handler det ikke bare om
små eller store hopp i balletten, men om hva vi velger å bruke livene våre på i stort. Gjennom en drøy time doserer Guiterrez energisk og uformelt om hvordan han føler at folk hele livet har herset med ham, og fortalt ham hva han skal gjøre. Nå er det Guiterrez som herser med oss. Vi har benket oss pent i Black Box’ lillesal, men kommanderes straks ned på gulvet. ”Dette er en slik forestilling der du må sitte på gulvet”, sier Guiterrez. ”og bak den streken, er du snill!”

Temaet Guiterrez drøfter i HEAVENS WHAT HAVE I DONE dreier seg om janteloven, valgene vi gjør og hvordan vi lar oss påvirke av andre. I første omgang irriterer det at Guiterrez selv aldri blottlegger sin egen sårbarhet; at det er janteloven som er hans lov i møte med publikum. Men i tittelen ligger nøkkelen til hans eget svik mot seg selv. Når han spør hva i himmelens navns han har gjort, spør han hva han har gjort med livet sitt. Han er akkurat som publikum – han er en av alle disse som blindt jager lykken gjennom penger, vakre hjem og klær, kulturell kapital og sosial status.
Foto: Ian W. Douglas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar