Sider

25 januar 2007

Dølle Darbu

Jeg er tilbake på folkehøgskole. Minnene strømmet på de første dagene. Det er helt sykt at det er fem år siden. Vi er på forberedelseskurs for Brasilbrigaden. Dette er uke 1 av 2. Programmet er temmelig intenst, men meget givende. Mye bedre opplegg enn jeg hadde forventet.

Uka startet med kaospilot (SKEPTISK!!!). Men for en gruppe som skal jobbe tett over lenre tid, men som overhodet ikke kjenner hverandre fra før, er det faktisk ganske ok. Man blir kjent, ganske enkelt. Senere kom Berge Furre på besøk. Jeg ante det ikke, men han har vært engasjert i Brasil om MSTs sak i 7-8 år. Han holdt et personlig og sterkt foredrag. Mannen er jo bl.a prest og SVer, og dette var åpenbart en perfekt for å bli tatt imot med åpne armer på Kongressen MST nå og da har med 12 ooo deltakere.

For å lære noe om brasilinsk småbruk bør man vite noe om norsk småbruk. Ass. Generalsekretær i Norges Bonde- og småbrukarlag gav oss innblikk i dette - ikke alle var like begeistra over diskusjonen vi hadde om ulike norske kuraser, men vi som interesserer oss for landbruk hadde det topp, og de andre hektet seg på da vi kom til WTO. NBSL er del av det internasjonale nettverket Via Campesina. Det viser seg nemlig at det ikke er så enkelt at dersom MUL-land og U-land bare bygger ned tollmurene sine så vil vi ikke lenger ha fattige i verden. Brasil er jo et utmerket eksempel - det er verdens 9. største økonomi. Det er altså ikke et fattig land, men et land av fattige. De fattigste 20 % eier 2,5 av ressursene, de 2% rikeste eier 60%. Minst. Jeg bruker moderate tall her, altså. Så norske og brasilianske småbønder har faktisk sammenfallende interesser, og samarbeider derfor. Men NSBL ønsker heldigvis å kvitte oss med eksportsubsidiene. De har sågar tro på at WTO-prosessen kommer på gli igjen. Dette kommer jeg garantert til å komme tilbake til. Nå mases det om poker nede.

Dagens uttale: Idag har vi blant mye annet (foto og fotoetikk) lært en brasiliansk folkedans som heter xote [shorts]

Dagens Visste Du? Navnet Brasil kommer av et portugisisk ord for den rødfargen du ser i brensel som brenner. Den var den første i den uendelige rekken råvarer landet er blitt utnyttet for, var brasil-treet, som ble brukt som fargestoff til tekstiler i Europa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar